Mosaic castellonenc

Juli Moreno el Vie, 16/04/2021 - 13:13
1

Benvolgudes amigues i amics:

El dia 24 d’abril es presenta en Castello el llibre Mosaic Castellonenc. Estampes i costums de Castelló

El dissabte 24 d’abril, Xavier Gimeno, soci del Rogle, presenta Mosaic Castellonenc. Estampes i costums de Castelló, un llibre en el que nos parla del seu Castello natal, d’algunes festes, parages i tradicions significatives i de tres importants personalitats de les terres castellonenques.

Des de fa mes d’una decada, l’autor ve colaborant en diferents Gayates de la capital de la Plana, en els llibres de les quals ha publicat interessants investigacions, que ara ha recopilades i revisades per a oferir juntes en un unic volum.

En un llenguage directe, descriptiu i en el rigor de qui consulta una ampla bibliografia o recorre a l’entrevista i sent el relat de primer ma o viu l’experiencia de forma personal, nos oferix huit treballs que s’agrupen en dos amples capituls: “Patrimoni natural, material i immaterial de Castello” i “Prohoms castellonencs”.

La primera part conte cinc estudis: el Monument a Jaume I, un proyecte d’un poble i l’ilusió i patrocini d’un mecenes; el Salo d’Actes de la Diputació Provincial, que nos descriu les obres pictòriques i decoratives del seu salo d’actes, unes mitologiques i unes atres historiques o geografiques; els Origens de la festa i el seu monument, en el que, ademes de la festa gran de la ciutat, nos informa del relat que narra la conquista jaumina i la traslacio del primer Castello a la plana; les Columbretes, les nostres illes es una maravella descriptiva del parage natural, i en Un forn tradicional en Castelló nos acosta a l’alimen basic, el pa, i el proces d’alaboracio en un forn, la coccio en el qual encara es a llenya. La segona part inclou tres apunts biografics ben documentats de Gaetà Huguet i BrevaMossén Cardona i Vives i Mossén Josep Mª Guinot i Galán.

Sigues o no de Castelló, no pots perdre’t esta obra que segur contribuirà a saber mes i millor sobre una part de la nostra terra i, des del coneiximent, amar les seues manifestacions i les seues gents.

 

La cita es el proxim dia 24 d’abril, dissabte, a les 12:00 hores, en el Café Greenwich, plaça de la Muralla Lliberal de Castello.

Juli Moreno i Moreno es Mestre i Llicenciat en Geografía i Historia. Professor de Llengua Valenciana per Lo Rat Penat i President de El Rogle.

 

flecha arriba