UN 9 D'OCTUBRE marcat per pandemies i unes atres pestes

Joan I. Culla el Vie, 09/10/2020 - 20:22
1

Este 9 d'Octubre passarà a l'historia per la decisio de l'Ajuntament de Valencia de cancelar la processo civica i acompanyar a la Real Senyera -simbol de tots els valencians- pels carrers de Valencia. L'ultima volta que se suspengue fon en 1969 degut a les fortes pluges que caigueren. Per a evitar esta circumstancia, a principis dels anys 80 del passat segle, el cap de la policia local de la capital, Pedro Calderón, propongue la construccio d'un vehicul que protegira la Senyera en cas d'inclemencies metereologiques, aixina com per a facilitar possibles trasllats a unes atres ciutats. Ad este vehicul se'l batejà com el 'Senyera-movil'.

Enguany les autoritats s'escuden en la pandemia provocada pel coronavirus i els rebrots de la Covid-19 per a cancelar els actes, oficials i populars, de la celebracio del Dia de la Patria Valenciana. En la seua absencia, sempre mos quedaran els actes que organisa el GAV, en una provesso civica, el Centenar de la Ploma o Lo Rat Penat, en el Te Deum en la Catedral de Valencia i l'ofrena floral a Jaume I.

 No obstant, els valencians no a soles estem patint esta pandemia que s'ha cobrat la vida de tants conciutadans i destruit mils de llocs de treball, en molts casos per ineficacia, negligencia i irresponsabilitat dels nostres governants; en el nostre cas, a la Covid-19, se li sumen pandemies ocorregudes anteriorment com fon el desmantellament del nostre sistema financer, l'infrafinançacio, la falta de presupost per a la millora i la realisacio d'infraestructures o la supressio del Dret Civil Valencià, entre atres agravis.

2

L'ultim virus pandemic que estem patint els valencians, esta volta provocat i subvencionat, l'han expandit mentres estavem confinats, es l'Academia Valenciana de la Llengua (AVL). Este ent, naixcut d'un pacte politic, que no academic, per a vendre-mos la cacarejada «pau social llingüistica», no es mes que l'engendre que mos recepta les cures paliatives, carregades d'autoodi, per a fer-mos passar a una atra vida. Una vida que no es la nostra.

L'acort subscrit el passat 7 de juliol de 2020 per l'AVL, l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i l'Universitat de les Illes Balears (UIB) establix que l'entitat catalana sera el «referent normatiu» del «conjunt de la llengua catalana», lo que atenta contra la mateixa Llei de Creacio de l'Academia (7/1998 de 16 de setembre) i la buida de contingut.

Despuix d'este sometiment, subordinacio i entreguisme a l'institucio catalana i al catala, ¿quin sentit te una AVL que, llunt de respectar el nostre Estatut i els seues propis dictamens, els traïciona, una volta mes, per a convergir en una «normativa inclusiva i unitaria», pero no valida per a la llengua valenciana? ¿Per a que mantindre una institucio que goja d'un presupost millonari, el qual ix dels imposts que paguem tots els valencians, si el seu unic fi es traïcionar-mos i treballar en benefici d'uns atres?.

3

Potser els renegats pseudoacademics no han calibrat suficientment que la seua servitut a l'ICE no a soles els fa despreciables a ulls de la llegalitat i realitat valenciana, sino prescindibles (sempre ho foren).

La peste catalanista s'ha anat infiltrant en la nostra societat. Ha anat captant a 'personages', sense escrupuls ni dignitat, que per a medrar en el 'club dels intel.lectuals' ho fan a canvi d'entregar la nostra llengua i lliteratura, especialment als escritors del Sigle d'Or, a una atra llengua necessitada d'obres de prestigi i en les quals omplir les seues estanteries buides. Els propagadors d'este virus nomes necessitaven a gent disposta a colaborar per a perpetrar l'infamia, ya fora per ignorancia -lo qual es creïble, pero resulta inexplicable-, ya per ansies de protagonisme o be per diners. Que cadascu pense i deduixca per quins motius se mouen els academics de l'AVL.

Confiem en que algún dia se trobe la vacuna efectiva contra esta pandemia que fa anys patim.

 

LAS PROVINCIAS, 9 DE OCTUBRE DE 2020

Joan Ignaci Culla es escritor y político.

 

flecha arriba