Els politics s’atribuixen enseguideta els exits de gestio, pero n’hi ha pocs que reconeguen els errors i encara menys que abandonen el carrec, com la primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Arden (19-1-2023).
Entrem en la faena. El Congrés dels Diputats aprovava la coneguda llei del ‘nomes si es si’ (26-5-2022) en la finalitat de protegir especialment a les dones victimes de violencia masclista. Ya sabiem que moltes voltes apareixen efectes indesijats.
Al poc començaren les peticions de revisions de condenes i algunes audiencies rebaixaren les penes o lliberaren als presoners.
Immediatament i en tot el dret, una gran part de la societat espanyola s’alarmà perque la norma tenía algun defecte... La resposta institucional de la ministra d’Igualtat Irene Montero fon criticar als juges perque eren de dretes. S’equivocà. En la judicatura n’hi ha de tots els colors, segur, pero quan magistrats i juristes no conservadors advertien que hi havia algun problema no estaven parlant debades. Ademes, les generalisacions de qualitats son sempre falacies.
Aprofite per a criticar als que destacaren de Montero que son merit era coneixer intimament a Iglesias. ¿I qué?. No m’importa en quí es gitava l’exalcaldesa de Valencia, Rita Barberá, tampoc en quí s’ho feya astelles l’exdirector general de la Policia, Juan Cotino, ni qué desdejunava l’exconsellera de Turisme, Milagrosa Martínez, ni l’estat civil del ministre d’Interior, Fernando Grande, ni que el portaveu electoral del PP, Borja Sémper, parlara i negociara seguit en Bildu fa anys.
Davant del goteig diari de reclusos que milloren la situacio penal i de les persistents critiques, no nomes de ‘dretes’ sino tambe de ‘esquerres’, el govern sociopodemita modificà la llei en la tramitacio del Codic Penal. L’objectiu era restringir el marge d’interpretacio de la llei, pero el canvi nomes afectà a l’exposicio de motius i no a l’articulat (elconfidencial.com, 13-12-2022). Era una bufa de ‘pato’ sense conseqüencies reals. Tot lo mon sap que la part expositiva emmarca pero no obliga. La verdadera obligacio està en l’articulat, que quedà intacte.
Els recursos han continuat son cami i segons l’ultim comput n’hi ha 244 agressors sexuals beneficiats (Europa Press, 20-1-2023), la majoria son reduccions de penes i nomes una vintena (massa) excarceracions; tambe n’hi ha moltes atres sentencies immodificades.
La polemica continúa per un motiu essencial: la norma mes beneficiosa seguirà aplicant-se als condenats.
L’exalcaldesa de Madrit Manuela Carmena ha afirmat que no rectificar: “es soberbia infantil” (El País, 18-1-2023) i que introduir millores en les lleis es un procediment habitual. Immediatament, com que estava a la saltadora, la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, li retrucà que no entenia les paraules: “nunca me habría esperado de una mujer como Carmena que estuviera en contra de la Ley del sólo sí es sí” (Servimedia, 18-1-2023).
La ministra Belarra cometia una falacia (a banda de mentir) perque Carmena no s’oponia a la llei, estava contra la cabuderia de no rectificar, en vista de les conseqüencies negatives que està tenint. I ho porte al nostre terreny valencià. Als defensors de l’autoctonia del valencià nos acusen de ser acientifics, d’estar contra la ciencia. Es un fenomen similar. Yo, practicant de la teoria, no soc conspiranoic (negue la coalicio dimoniaca mundial contra la qual lluitava l’expresident nortamerica Donald Trump), crec en l’efiCacia de les vacunes, se que el calfament global te orige antropic, afirme que la Terra es redona, no cride als extraterrestres en senyals lluminoses per a que anulen el resultat electoral de les presidencials de Brasil... discrepe d’una tesis-hipotesis perque crec que hi ha arguments de pes en contra.
Faltava en esta processo l’exvicepresident i exlider de Podemos Pablo Iglesias que per a defendre a Montero ha criticat a Carmena, i l’argument en rets socials ha segut que: «Si la cloaca más repugnante te aplaude, quizá la soberbia es la tuya» (La Razón, 19-1-2023). Pos sera que no. Que a la dreta i no dreta mediatiques li vinguen be estes declaracions de Carmena no les invalida. Una bona idea la pot tindre el llauro del poble i l’expert en astrofisica, un politic conservador o un economiste de be comu... aixina es la vida.
Trobe que Carmena ha definit prou be la conducta oficial-governamental: superbia i infantilisme, ¿no ho veuen?
Antoni Fontelles i Fontestad es Mestre (titulat) i Llicenciat en Comunicacio Audiovisual. Té estudis de periodisme, de filologia i de sicologia.