Els Sorolla de Nova York

sorolla1sorolla2

Com passa en unes atres figures valencianes, pareix que ad alguns els vinga be l’universalitat de Sorolla per a diluir la seua procedencia, les seues arrels, el lloc de la seua primirenca formacio i l’amor que professà a Valencia, a la seua llum i al caracter de les seues gents. Este valencià universal fon, d’entre molts afamats pintors, l’elegit per Archer Milton Huntington per a que decorara una de les sales mes emblematiques de l’edifici que anava a acollir el seu llegat, The Hispanic Society; una societat creada per este millonari enamorat de la cultura hispana, dedicada a l’investigacio, a l’estudi i tambe a albergar obres d’art i de lliteratura per a posibilitar millor la tasca investigadora i de difusio de la cultura hispana en els EE.UU.

A rant d’una exposicio que el genial Sorolla realisa en Londres (1908) coneix a Huntington, el qual quedà prendat de la seua obra i el convidà a expondre en America del Nort (Nova York en 1909 i en Sant Lluïs i Chicago en 1911). Precisament es en 1911 quan l’hispaniste li fa l’encarrec per a que decorara la Biblioteca aludida de la societat que ell havia creat i presidia, fascinat, sense duote, per la pintura d’un dels mes grans impressionistes (alguns tractats nominen a la seua tecnica com lluminisme).

Sorolla, acceptat l’encarrec i despres de viajar durant prop d’un any (1912) per les terres d’Iberia, de prendre notes i de fer diferents estudis i esbossos, abordà els 14 llenços (que havien de cobrir una superficie de 3,50 m d’alt per 70 m de llarc) que devien d’arreplegar unes atres tantes estampes de la diversitat espanyola i tambe de Portugal. Tardà set anys (1913-1919) en realisar l’obra (que rebria el nom de “Visions d’Espanya”) i en ella es poden vore reflexats diferents tipos humans, tradicions, païsages, festivitats…

Destaquem l’obra “La grupa” que feu com homenage a Valencia, ciutat i Regne, que representa a una grupa valenciana, en mig d’una celebracio festiva, que presidixen les banderolas (la senyera valenciana), plasmada en una riquea de colorit i lluminositat que sorprenen. El quadro que representa a Elig, “El Palmeral”, acaba de complementar l’homenage a la seua terra valenciana.

The Hispanis Society of America es una institucio referent, puix alberga molts tesors de la cultura hispana: pintures de les figures mes prestigioses, escultures, ceramiques, incunables… Per als valencians es tambe un punt de referencia puix, a banda de la pintura de Sorolla i d’atres obres d’art, tambe es conserva alli el colofo de la Biblia valenciana, traduida del llati a la llengua valenciana per Fra Bonifaci Ferrer en el segle XV (1478).

A vore si tambe aço motiva que les autoritats valencianes es llancen en un proyecte que poguera reunir la maxima quantitat d’obres de Sorolla (disperses en diferents museus, en coleccions particulars, institucions…) i crear un museu especific d’este universal valencià. Almenys el Cap i Casal li ho deu.

sorolla3sorolla4

 

  • Juli Moreno i Moreno es Mestre i Llicenciat en Geografía i Historia. Professor de Llengua Valenciana per Lo Rat Penat i President de El Rogle.